Anthologie Pieter T'Jonck
De continuïteit van Pieter T’Joncks activiteit als dagbladcriticus is uitgangspunt voor een grootschalig digitalisatieproject, georganiseerd door Sarma in samenwerking met de universiteit van Antwerpen. T'Jonck is naast ir. architect al sinds 1983 actief als dans- en theatercriticus voor diverse media: Veto (1983-85), De Standaard (1985-2000), De Tijd (2001-06), De Morgen (sinds 2006) en Klara (sinds 2006). Daarnaast publiceerde hij regelmatig over podiumkunsten, architectuur en stedenbouw in vakbladen als Etcetera, DWB, Ballettanz en A+, en leverde bijdragen aan diverse boeken. Parallel ontwikkelde T’Jonck ook een lespraktijk: architectuurontwerp aan de Ugent (1999-2005) en momenteel geschiedenis van het theater als gebouw en als medium in de DKO opleiding scenografie aan de Academie Antwerpen. Na een kwarteeuw onafgebroken activiteit als dagbladcriticus is T’Jonck een onmisbare getuige en stem geworden van het dansgebeuren in Vlaanderen en daarbuiten. Het online archief omvat maar liefst 1459 teksten.
In het werk van T’Jonck ontmoeten verscheidene thematische interesses elkaar. Dans en theater gaan over representatie en helpen ons dus om de wereld en onszelf inzichtelijk te maken. In de 18de eeuw was het theater (als ruimte en als concept) een sociaal laboratorium waarin nieuwe samenlevingsmodellen werden uitgeprobeerd. Die notie van theater is thans niet langer geldig, maar T’Jonck interesseert zich bijzonder voor de vraag hoe die opvattingen en gebruiken zich getransformeerd hebben in de dans en performance van vandaag. Dagbladkritiek is voor hem dan ook een medium waarin hij nu al kwarteeuw peilt naar de manieren waarop dans en theater een actueel portret van de wereld leveren, maar steeds vanuit een cultuurhistorisch bewustzijn. Kritiek als getuigenis verbindt fascinatie voor wat nog al te nabij is met de nood om afstand te nemen en een taal te ontwerpen die analyse mogelijk maakt.
In samenspraak met de Sarmaredactie zal T’Jonck een parcours van een vijftigtal teksten doorheen zijn oeuvre uitzetten, die hem als auteur cruciaal toeschijnen. Die ‘stapstenen’ omvatten besprekingen van kunstenaars die hij op de voet volgde (bv. Anne Teresa de Keersmaeker), kritieken die historisch belangrijke momenten markeren (de eerste passage van Forced Entertainment in België), of teksten die een rol speelden in de ontwikkeling van zijn denken over podiumkunst. Deze teksten worden ook kort geannoteerd door T’Jonck.
De anthologie werd gepresenteerd in 2009 in Kaaistudio met een lecture demonstration van Pieter T'Jonck, in samenwerking met Janneke Raaphorst, Bojana Mladenovic, Noberto Llopis Degarra & Zhana Ivanov, Herman De Winné en Elke Van Campenhout.
Results 1-20 of 1447, page 1 of 73 ⟶
Results 1-20 of 1447, page 1 of 73 ⟶