Video Lecture Eric de Kuyper Nl

item

Video Lecture Eric de Kuyper

"Het visionaire dat uit deze teksten naar voren komt, staat haaks op de tijd. De daaropvolgende decennia zullen hun echter geen ongelijk geven. Een hergeboorte van de danskunst zal plaatsvinden." (Eric de Kuyper)

Eric de Kuyper, één van de grondleggers van de Vlaamse danskritiek, las op vraag van Sarma de anthologie 'Dans op Expo 1958' die recent werd gepubliceerd op onze website. In 1958 was hij zelf 16 jaar en toen al gebeten door dans, film, musical, opera, theater... Geplaagd door herexamens kon hij echter niets meepikken van de vele dansvoorstellingen op de Wereldtentoonstelling. 50 jaar later heeft hij de schade meer dan ingehaald en is hij als geen ander in staat om de verdiensten en de manco's van die periode te plaatsen. Welke rol speelde de Expo in het ontstaan van zoiets als een Belgische danscultuur? Waarom waren de critici vol lof over de opkomende ster Béjart en konden zij het werk van Martha Graham nauwelijks waarderen? Hoe zien we de expo-ideologie weerspiegeld in de danskritiek? Wat was de esthetiek van die tijd en wat getuigde van 'mauvais goût'? Waarom volhardden de Belgische critici in een scherp onderscheid tussen hoge cultuur en entertainment wanneer zo veel Amerikaanse choreografen vlotjes de theaterzaal inruilden voor Broadway of Hollywood, en vice versa? Eric de Kuyper kadert het denken van de generatie '58 binnen een historisch, politiek en esthetisch perspectief. Hij geeft hen krediet, maar legt ook de pijnpunten bloot waar de volgende generatie critici hen zal aanvullen of corrigeren.

De video lecture is een productie van Sarma die werd gerealiseerd door Eric de Kuyper, Staf Vos, Pablo Castilla, Myriam Van Imschoot en Kristien Van den Brande. De video werd voor het eerst getoond op Blauwe Plekken #058 in 2008.

In 2003 stelde Sarma al een Anthology Eric de Kuyper samen, met een specifieke focus op dans, musical en lichamelijkheid.

Credits video lecture: Eric De Kuyper concept & Realisation: Myriam Van Imschoot, Staf Vos, Kristien Van den Brande & Pablo Castilla camera: Pablo Castilla production: Sarma supported by: Vlaamse Gemeenschapscommissie