De Jerry's: Zelf aan de slag

In de marge van het KunstenFESTIVALdesArts

De Morgen 27 May 2005Dutch

item doc

Contextual note
Dit stukje maakt deel uit van een reeks in De Morgen met beschouwingen in de marge van het KunstenFESTIVALdesArts, afwisselend geschreven door Jeroen Peeters en Jeroen Versteele.

“Dat kan ik ook!” Het is een veelgehoord verwijt aan heel wat hedendaagse kunst, intussen klassiek en ook gretig toegeëigend door kunstenaars zelf. In 1962 maakte een gevatte Andy Warhol Do It Yourself, een schilderij met nummertjes die de kleurstroken aangeven.

Op het KunstenFESTIVALdesArts doet de Duitse Eva Meyer-Keller iets gelijkaardigs in Good Hands: huis-, tuin- en keukenkunst waarin het publiek zelf aan de slag kan met papier, schaar, lucifers, bierviltjes en tandenstokers. Koken, knutselen en saboteren, tussen cafétrucjes en Jongens en wetenschap. “Iedereen kent het. Iedereen heeft het gedaan. Iedereen heeft ervan genoten,” schrijft Meyer-Keller. En ze voegt eraan toe dat ook theaterbezoekers daar misschien wel zin in hebben.

Voor wie graag zelf initiatief neemt, liep de voorbije weken ook OFFF05, een ontmoetingsplek voor artistiek Brussel in de marge van het grote festival. “Er is geen organisator, curator, en geen programma. Er zijn enkel de artiesten, organisaties of plekken die onzichtbaar aan het werk zijn onder de oppervlakte en die de kans willen grijpen om hun zichtbaarheid te verhogen.” Via de website www.offf05.be communiceren en documenteren kunstenaars hun projecten die plaatsvinden “op straat, op café, in een kraakpand of in de GB.” Jammer dat het OFFF er tot dusver niet in slaagde om meer dynamiek en aandacht te genereren.

Maar wie jeukende handen heeft kan nog tot morgen zijn kans wagen, op het KunstenFESTIVALdesArts, het OFFF of in de eigen keuken. Overigens zult u vanaf volgende week ook zelf uw Jerry’s moeten schrijven.