Zestien jaar later: Michèle-Anne De Mey > Sinfonia Eroica

De Morgen 31 May 2006Dutch

item doc

Zestien jaar later

Michèle-Anne De Mey > Sinfonia Eroica

In 1990 debuteerde Michèle-Anne De Mey, tot dan de onafscheidelijke partner van Anne-Teresa De Keersmaeker, met een eigen gezelschap. Sinfonia Eroica, op muziek van Beethovens derde symfonie, aangevuld met een vleugje Mozart, was een authentiek werk, dat inzette op de chemie tussen zeven dansers.

Enkele Zweedse banken en een kabelbaan die diagonaal over het podium loopt domineren het podium in deze Sinfonia Eroica. Genoeg om het spanningsveld tussen mannelijke en vrouwelijke energie te verkennen. Anders dan De Keersmaeker zocht De Mey niet zozeer een sterke totaalschriftuur, maar had ze vooral oog voor de relaties tussen dansers. Ze gaf dan ook ruim baan aan hun particuliere kwaliteiten. Zo ontstond een levendig, sensueel, zelfs impressionistisch werk.

Op veel momenten kijken de dansers de kat uit de boom. Een keer zitten ze toe te kijken hoe eentje zichzelf met een solo te kijk zet. Een danseres blijft bijna het hele stuk lang talmen rond de kabelbaan waar ze wel wil, maar niet durft af te glijden. Dat afwachten blijft echter niet duren. Plots wordt Beethovens muziek bijvoorbeeld onderbroken voor een onstuimige kus op het 'Foxy Lady' van Jimi Hendrix.

Nu De Mey mee aan het roer staat van Charleroi Danses kreeg ze de kans om dit werk met een nieuwe bezetting te hernemen. Benieuwd of het er nog staat.

Pieter T'Jonck

> Van 1 tot 3 juni om 20.30 uur in Les Ecuries in Charleroi. Op 2 juni vertrekt een bus om 18.30 uur aan het Koninklijk Paleis in Brussel. Info: http://www.charleroi-danses.be

n Sinfonia Eroica wordt hernomen met een nieuwe bezetting.