Twintig creaties op elfde KunstenFESTIVALdesArts

De Morgen 4 May 2006Dutch

item doc

Twintig creaties op elfde KunstenFESTIVALdesArts

Brussel l Vandaag start de elfde editie van het Brusselse KunstenFESTIVALdesArts. Het is het laatste dat oprichtster Frie Leysen zelf samenstelde (DM 29/4). Ook dit festival belooft weer vele ontdekkingen. Niet alleen omdat er twintig creaties zijn, maar ook omdat het 'twijfel, onvoorspelbaarheid en verscheidenheid koestert'.

door Pieter T'Jonck

Net als bij de vorige edities presenteert het programma (muziek-)theater, dans, film en expo's van opmerkelijke artiesten uit de vier windstreken. Het festival weerspiegelt echter niet alleen de geografie van de wereld. Het representeert ook de problemen, twijfels en vragen die deze wereld teisteren.

Dat kan gaan over alle vormen van vooroordelen of fundamentalisme. Groupov geeft ons een harde les in christelijk fundamentalisme. Kolonialisme, communisme en racisme worden te kijk gezet in werk van Ho-Tzu Nyen, Wang Bing of De Parade. Maar het kan ook gaan over de weerslag die de toestand van de wereld heeft op de psychologie van mensen. Replacement van Meg Stuart toont mensen die psychisch en fysiek gebroken worden door de eisen die op hen afkomen.

Dat we leven in een wereld waar alles, van organen tot liefde, koopwaar is, toont ons Bela Pinter. Frederico Leon en Marcos Martinez brengen dat verhaal vanuit het perspectief van gettobewoners in Buenos Aires. En dat totale uitbuiting geen ver-van-mijn-bedshow is, blijkt uit het werk van de Finse Kristian Smeds.

Het individu heeft bij al dat geweld de neiging zich terug te trekken in besloten gemeenschappen. Maar ook daar steekt onbehagen de kop op. Dat demonstreren Winch Only van Christoph Marthaler en Blinde liefde van David Strosberg. Een lichtvoetigere behandeling van liefde in barre tijden komt wellicht van Lone Twin, de populaire foreign correspondents van het festival in 2004.

Abstracter en bespiegelender is het werk van choreografen Brice Leroux en Thomas Hauert. Enigmatisch werk met een uitgesproken, eigenzinnige signatuur is dan weer te vinden bij artiesten als Romeo Castelucci en het Britse duo Bock & Vincenzi. Ook de stad zelf komt op dit festival weer nadrukkelijk in beeld: Mariano Pensotti verplaatst bijvoorbeeld zijn voorstelling letterlijk naar de straat.

Dat is nog maar een greep uit een eivol programma, dat loopt tot 27 mei. Een waarschuwing: reserveer snel, want de ticketverkoop loopt voor veel voorstellingen als een tgv op topsnelheid.

Reserveren: 070/222.199. Info: www.kfda.be

Zie ook pagina 26

n Lone Twin: lichtvoetige behandeling van liefde in barre tijden.